Novinář v popkultuře: Lady Edith z Panství Downton

Vyrůstat v britské aristokratické rodině na počátku 20. století nemuselo být vždy tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát. Své by o tom mohla vyprávět hrdinka populárního historického seriálu Panství Downton lady Edith Crawley. Po první světové válce ale došlo k velkým společenským změnám, a tak se chopila své životní šance i Edith.

Lady Edith žila po celý svůj život ve stínu svých dvou sester. Nebyla ani tolik průbojná ani krásná, v ničem na první pohled nevynikala. Ráda četla a hrála na klavír, dokonce se naučila i řídit auto, nic z ale nebyla její skutečná vášeň. Situace se změnila, když se její sestry vdaly a ona se konečně rozhodla vzít život pevně do svých rukou.

K novinařině se dostala vlastně náhodou, nebyl to její plán. Poslala dopis se svým názorem na volební právo žen do The Times, kde se rozhodli jej otisknout. To jí dodalo potřebnou sebedůvěru, a proto když jí přišla nabídka na psaní vlastního sloupku do ženského časopisu, rozhodla se přijmout. Začátek kariéry novinářky ale neměla vůbec snadný. Rodina s jejím novým „koníčkem“ zásadně nesouhlasila. Mladá dáma si ale k velkému překvapení všech stála pevně za svým a neustoupila.

Po nějakém čase se Edith sblížila se svým zaměstnavatelem a vydavatelem novin, sympatickým Michaelem Gregsonem. Zdálo se, že psaní jí nepřineslo jen smysluplné využití volného času, ale i lásku. Jejich štěstí ale bohužel netrvalo dlouho. Michael se na své cestě po Evropě ztratil kdesi v Německu a po čase byl prohlášen za nezvěstného. I když se jeho tělo nikdy nenašlo, vše nasvědčovalo tomu, že je mrtvý. Pro Edith to byla obrovská rána.  Aby toho na ni nebylo málo, po Michaelově zmizení se z ní stala také majitelka několika novin a časopisů, které po něm zdědila. Všichni Edith radili, aby je prodala. Ona se ale rozhodla si je ponechat a najednou z ní byla vydavatelka na plný úvazek. Musela se sama a „za pochodu“ naučit, kolik práce je potřeba udělat před vydáním jednoho čísla časopisu. Práce v redakci ji ale bavila a jejímu časopisu se začalo velmi dařit.

Lady Edith tak dokázala všem ostatním, ale především sama sobě, že i žena z vyšších společenských kruhů může být úspěšná v novinářské branži.  

Přidat komentář